Teman 2018

Under Händer-kursen 2018 kan man välja bland nedanstående teman:

 

Händer sminde

Smide för husbehov

Med enkla medel förkovrar vi oss i smidets mysterier. Kursen erbjuds dig som vill lära dig grunderna i att smida eller utveckla dina tidigare erfarenheter. Målet är att du ska lära dig olika smidestekniker och materiallära. Vi smider bruksföremål efter kunskap å önskemål t.ex. haspar, gångjärn, dörrkläpp, ljushållare, gardinstångsavslut, hushållsrullehållare samt enklare redskap och verktyg. Självklart hjälper vi varandra då det behövs!

 

Kursledare:  Tore Envall & Fredrik Jenning

 

Bronsgjutning i förlorad formulrikas 208

Vi tillverkar vaxmodeller som vi sedan bakar in i lera och därefter bränner så att vaxet försvinner och kvar får vi en gjutform för tredimensionell gjutning. Smältugnen är byggd av lera från ön, i vilken vi får upp värmen till ca. 1300 grader  med hjälp av träkol och handdrivna blåsbälgar. Vi blandar och  smälter brons för att därefter hälla i gjutformarna. Formarna slås därefter sönder för att vi ska komma åt de gjutna föremålen. Tekniken har praktiserats från bronsåldern fram till våra dagar .

 

Kursledare: Ulf Andersson Eckardt & Ulf Wallenberg

 

händer 3 2014

För eget bruk 

I temat ”För eget bruk” har vi fokus på förvaring. Det kan vara kaffepåse, verktygsfodral, väskor i olika storlekar, med mera. Vi kombinerar material t.ex. skinn/läder och jeans eller annat grovt tyg. Återbruk av något man har eller vill ändra på. Vi provar på att dekorera förvaringen med lättare garvning och kanske lite tenntråds-arbete. Möjlighet  att prova på att sy på trampsymaskin finns också.

 

Kursledare: Vonna Rönnblad & Bibbi Ramfjord

 

 

 

Tälja en spelpipaflöjt

Vi tillverkar en spelpipa av dalamodell, benämningen på piporna varierar spilåpipa, spelpipa, låtpipa, fingerpipa, träpipa, skallpipa, vallpipa. Antalet fingerhål varierar från 6 till 8 och vissa har dessutom ett tumhål. Vi arbetar mycket med täljkniv!

 

Kursledare: Hardy Hedskog

 

 

 

 

Medeltidsinspirerande smyckenmedeltidsinspirerade smycken

Kedjor av ringar (typ kungalänk, ringbrynjelänk m fl.), Påtning och Vikingastickning är gamla vikingatekniker som du får testa på under det här temat. Du kommer till exempel att få göra armband, halsband och örhänge. Du får också göra dina egna lås och öronkrokar. Materialet vi använder är glödgad järntråd, koppar och brons.

Vi kommer också gå igenom lite om materialkännedom, inköpsställen och litteratur. Silver och visst extra material, som inte ingår i kursavgiften, finns till försäljning på kursen.

 

Kursledare: Sterner Josefsson & Janne Engwall